Gedenksteen maken

Na de begrafenis zijn Anneke en ik ergens wat gaan drinken. Gewoon even samen terug kijken op wat er allemaal gebeurt was en is. Het was nog niet zo laat dus hadden we het hele restaurant voor ons alleen. Het restaurant lag aan het IJsselmeer en we keken uit over een haven. Samen droomde we eigenlijk een beetje weg en toen hadden we al het idee dat we nog iets heel bijzonders wilde maken voor Rutger, zijn gedenksteen. Al met al hebben we toen de basis gelegd voor wat ik nu ( december 2001) heb gemaakt. Anneke wilde een liggende gedenksteen zonder rechtopstaande plaat. Met het liefst een regenboog de zon met regenwolk er op en een mooie ballon die Rutger symboliseert.
Wat later zijn we verder gaan denken en had ik het idee dat ik hem ook wel zelf kon maken, maar waarmee en hoe. Hopeloos probeerde we iets op papier te tekenen en hoe we ook probeerde we kregen de verhoudingen niet voor elkaar. En toen nog informatie ingewonnen bij de gemeente. Blijkt er een hele regelgeving achter de gedenkstenen te zijn. Zo zijn de afmetingen vast gelegd voor kindergraven en zelfs de hoogte en dikte van de steen. Tot ons schrik bleek ook nog eens dat de versiersel op het graf niet meer dan 15% mogen zijn van de totale oppervlak. En mocht je iets speciaals willen dan moet er een kunstenaar aan te pas komen om een goed geheel te maken. Dat was schrikken … geen materialen en nog een hele regelgeving ook.
Bij de bouwmarkt kun je tegenwoordig glasmozaïek kopen en daar zijn we toen een proef pakketje gaan kopen met allemaal verschillende maten en kleuren glasmozaïek. Die zijn best wel duur en ook heel moeilijk te bewerken….. hoe lossen we dit nu op.
De Henny Tick, de moeder van een goeie vriend van mij is kunstenares en ik heb al heel wat mooie dingen van haar mogen zien. Ze werkt vooral veel met tekeningen en schilderijen en gebruikt daarvoor verschillende technieken. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en ben haar op een avond gaan bellen met een wel heel bijzondere vraag, “zou je een ontwerp voor ons en Rutger kunnen maken”. Ik heb haar toen niet echt verteld wat we wilde en ze wou even de tijd hebben om hierover na te denken.
Na een weekje belde ze op en vertelede dat ze heel graag zou willen helpen en had al wat ideetjes op papier. Niet veel later heb ik haar gesproken en verteld over de regenboog met ballon, maar ook dat als je een regenboog wilt zien de zon en de regen moet hebben. Zij maken perslot een regenboog. En die regen symboliseert vooral de slechte momenten en de zon de mooie momenten. Rutger onze regenboog. Zij vond dit een heel mooi idee en dacht zelf aan iets rechtopstaand en niet iets liggend. Maar nu ze mij zo gehoord had wist ze precies wat we graag wilde.
In de tussen tijd ben ik ook op zoek gegaan naar natuursteen-, en tegelhandelaren om te kijken wat voor materialen er al wel niet meer waren (het mozaïek van de bouwmarkt was het nog niet helemaal). In Lelystad werd ik toen door een natuursteen verkoper naar Urk gestuurd en wel naar de Weerstand, zo van “bij dat bedrijf moet je maar eens gaan kijken die maken heel veel mooie gedenkstenen met o.a. mozaïek”.
Anneke en ik zijn toen op een middag daar naar toe gegaan en je zult het niet geloven maar “we vielen met ons neus in de boter”. Blijkt Geert Weerstand zelf een vervent natuursteen bewerker te zijn en een liefhebber van Vincent van Gogh. En wat bleek hij maakt de schilderijen van Vincent na maar dan van natuursteen en tegels. Zo iets moois had ik nog nooit gezien en het leek ook zo veel op de echte schilderij. We zijn toen samen met hem naar de begraafplaats op Urk gegaan om te kijken wat hij zoal gemaakt had en ook daar zagen we hele mooie dingen. Toen ik vertelde dat ik graag iets zelf wilde maken vertelde hij dat hij al eens eerder met een vader een gedenksteen had gemaakt. En dat hij wel zou zien hoe of wat.
In de tussen tijd had Henny Tick een ontwerp klaar en is ’s avonds nog langs geweest om het te laten zien. Op een klein stukje aquarelpapier had ze in verhouding de liggende gedenksteen getekend met daarop een regenboog, ballon, wolk en een zon. En wel op een dusdanige mooie manier dat we eigenlijk allebei in koor vertelde dat dit precies is dat wij wilde maken voor Rutger.
Alle kleine problemen begonnen langzaamaan te verdwijnen….
Niet snel daarna ben ik naar Geert Weerstand gegaan en hebben het ontwerp laten zien en hij wou die zelfde avond nog beginnen …. Maar eerst de materialen maar eens uitzoeken…. Dat deden we in Sneek bij een bevriende tegelhandelaar van de Weerstand Julius van de Werf genaamd. Daar hebben we heel wat (vloer) tegels bekeken en ook vooral op de kwaliteit gelet. Tjonge wat moeilijk…. Maar na een tijdje zoeken kwamen we tegels tegen van Flaviker een Italiaanse tegel gemaakt van porselein en heel erg goed bestand tegen winter en zon. De kleuren waren heel mooi en lijken een beetje op marmer maar dan in pastel kleuren .. van geel tot rood enz. En doordat de tegels gepolijst zijn ze heel mooi glimmend maar net niet zo extreem. En ook hebben ze glasmozaïek van Sicis in alle kleuren met een vleugje paarlemoer… en nadat we de kleuren van de regenboog hadden samengevoegd hadden we al snel alle tegels bij elkaar.
Dus op de terug weg langs Urk om een proefmonster te bestellen via de Weerstand.
Omdat ik tekenaar van beroep ben is het voor mij een eitje om het ontwerp van Henny Tick om te zetten naar een tekening. Dus na het inscannen van het ontwerp en met behulp van AutoCAD (het tekenprogramma waar ik mee werk) een tekening gemaakt van Rutger’s zijn gedenksteen. De tekst voor op de gedenksteen hadden we ook al …. Namelijk de zelfde als op de rouwkaart. Een kinderlijke lettertype uitgezocht en het geheel helemaal goed getekend. Daarbij heb ik vooral opgelet op de verhoudingen en zo kwam ik er achter dat we beter 6 kleuren van de regenboog konden gebruiken i.p.v. 7 en dat de hoogte van de regenboog kleur dan bestond uit 6 x 2 rijen kleuren.
Uiteindelijk heb ik de tekening omgezet naar een artist impressie plaatje. Dit heb ik gedaan in fotoshop door van internet foto’s te downloaden van de tegels en mozaïek en deze in de tekening te “plakken / poetsen”  Zodoende heb ik geprobeerd om een groene, gele en blauwe achtergrond te maken van de liggende gedenksteen. En na overleg o.a. met Henny Tick hebben we voor de blauwe achtergrond gekozen. (jongens blauw)
Hierna snel een vergunning aangevraagd voor de liggende gedenksteen. En na verloop van tijd kregen we te horen dat het ontwerp goed gekeurd was en dus konden we eindelijk de tegels en mozaïek bestellen……
Toen de tegels en de glasmozaïek geleverd waren ben ik begonnen (bij de Weerstand) met het overtrekken van de zon en de wolken door met karbon papier de originele tekening over te trekken op de tegels en natuursteen. Deze kon ik dan vervolgens met een speciale lintzaag (een doorgaande zaag systeem, d.m.v. een lint) de tegels en natuursteen uitgezaagd. Wat een prachtig beroep hebben die mensen. Ze werken met de mooiste materialen en als ze geluk hebben blijft het nog langer goed dan wat dan ook. Al met al heeft Geert mij de fijne kneepjes laten zien en pikte ik het vrij snel op om volledig zelfstandig aan het werk te kunnen gaan. Omdat ik een “doener” ben was ik vooral geconcentreerd bezig en had alleen maar oog voor het zaagwerk. (ps. al mijn 10 vingers zijn er nog) Op weg naar huis scheen soms een laagstaande zon door de voorruit van de bus en toen had ik het meestal wel even moeilijk maar toch ook een voldaan gevoel. Helaas geen regenboog onderweg gezien. Maar de polder is mooi genoeg en op een zaterdag was het helemaal bewolkt maar niet op de ketelbrug… ik kan je vertellen dat, dat wel even een apart gevoel gaf.
Ik ben al met al ongeveer 5 zaterdagen en 5 woensdagavonden bezig geweest. De zaterdagen waren het gezelligst. De Weerstand is een familie bedrijf en op zaterdag was eer enorm veel aanloop in de zaak. Volgens mij omdat dan puddingbroodjes besteld werden maar toch ook voor de gezelligheid. Ik heb heel wat Urker verhalen gehoord. De ballon is gemaakt van spek steen. Speksteen is van zich zelf heel erg zacht, je kan bijvoorbeeld met je nagel een krasje in het steen maken. Hierdoor is hij heel gemakkelijk te bewerken met een gewonde vijl en schuurpapier. Ik zal de echte natuursteen kunstenaars maar niet vertellen dat ik de steen op maat gezaagd heb met de lintzaag… en “bot” de rondingen met een haakse slijper in de ballon heb gemaakt. (Maar ik ben dan ook geen kunstenaar) Wel heb ik de ballon helemaal met de hand gepolijst. Dat doe je door met steeds fijner schuurpapier alle krasjes ed. weg te schuren net zolang totdat alle krasjes weg zijn en de spek steen “spek” glad is (als je wil kun je zelfs tandpasta gebruiken). De kleur van de ballon kun je een beetje ophalen door kleurverdieper wat lijkt op boenwas. Maar omdat de ballon buiten licht is dat niet echt nodig want het weer zal dat wel snel veranderen.
Uiteindelijk hebben we de regenboog mozaïek met kit op de ondergrond tegels geplakt en alles afgevoegd. En toen kon hij eindelijk geplaatst worden. Net voor sinterklaas na het plaatsen Anneke opgehaald om samen te zien hoe ons plannetje gelukt was. Eigenlijk wilde we allebei de steen er direct weer afhalen. Zo definitief, “Rutger kan er niet meer uit” zij Menno al. Maar na verloop van tijd waren we al weer een beetje gewent aan de nieuwe steen. En Anneke heeft voor de kerst zelfs een mooi kerststukje op de steen geplaatst.
En nu ….. ik vind hem prachtig … stiekem mooier nog dan alle andere stenen die we tot nu toe gezien hebben …. Maar ik denk dat dat ook wel mag.
Hieronder zie je het ontwerp van Henny Tick op het aquarelpapier in het midden de  tekening uit AutoCAD en daarnaast de artist impressie uit photoshop.

Er zit een copyright op het ontwerp. Dus zou je ook een gedenksteen willen maken zoals hier is ontworpen dan moet je even contact op nemen met ons via e-mail! Wij hebben namelijk een aantal eisen betreffende het gebruik van dit ontwerp.

 

 

op de volgende pagina staan de foto's van het maken

Home