AVSD hartafwijking

Inleiding

AVSD staat voor atrium ventrikel septum defect. In het Nederlands "boezem kamer tussenschot defect".  Wat feitelijk inhoud dat de wand tussen de boezems en kamers niet volledig aanwezig is. Daarbij komt ook nog dat de linker kamer onderontwikkeld was. Had Rutger geen onderontwikkelde linker kamer dan was het mogelijk geweest om de "tussenschotten" (septum) te corrigeren. Helaas was dat niet mogelijk en daardoor gingen de cardiochirurgie een Fontan circulatie aanleggen. 
De Fontan circulatie wordt in 3 operaties aangelegd. 
De eerste stap (leeftijd ca 3 maanden) is om de longen te beschermen tegen de hoge bloeddruk. Dit komt omdat beide kamers met elkaar in verbinding staan. Normaal gesproken zit er in de linker kamer een hoge bloedruk ( om het bloed het lichaam in te pompen) en in de rechter kamer een lage bloeddruk (om het bloed uit de longen te pompen / zuigen). Wat ze in de eerste hartoperatie hebben gedaan is het aanleggen van een bandje om de longslagader. Eigenlijk het zelfde als bij een tuinslang je maakt de slang dunner en er komt minder water uit (lees ook minder druk). Deze operatie was nodig om de longen te beschermen tegen de hoge bloeddruk, deze maakt namelijk de longblaasjes als het ware stuk en als er te lang gewacht wordt dan kunnen de longen niet meer zonder hoge bloeddruk. Zodoende had Rutger even de tijd om te groeien en kon hij bij de volgende operatie beter aan de hart long machine. De hart longmachine is een erg fijn aftestemmen machine die tijdens de operatie het hart stil legt. Zou Rutger voor de eerste 3 maanden geopereerd moeten worden met de hart long machine dan was hij te ligt geweest en was het moeilijker om de nuance verschillen op te vangen, en dit bracht meer risico's met zich mee.
Een tussen stap was er nodig omdat het bandje was verschoven, Dit komt niet zo heel vaak voor maar doordat het bandje was verschoven en zodoende één long beter beschermde dan de ander en zodoende een deel van de longen kappot zou maken door de hogere bloeddruk. Werd besloten om het bandje opnieuw aan te leggen.
De tweede stap (leetijd ca 6 maanden) bestond uit het aansluiten van de holleader van het bovenlichaam op de longslagader en de longslagader van het hart te halen. Hierdoor worden de longen gevoed door het bloed uit het bovenlichaam. Door de zwaartekracht in het algemeen en de lage bloeddruk in de longen (dit is nu door deze operatie hersteld) vloeit het bloed naar de longen. Echter Rutger had wel wat start problemen er was door het verschuiven van het bandje een gedeelte van de longen beschadigt en zijn lichaam moest hieraan wennen. Deze operatie wordt ook wel de "Glenn" genoemd. of "glenn sund"
De derde stap (leeftijd ca 4 jaar) zou de holleader van het onderlichaam aangesloten worden op de longslagader. Hierdoor is de feitelijke "Fontan" circulatie ontstaan en gaat al het bloed via het lichaam naar de longen en naar het hart. Bij een normaal hart gaat het bloed via het lichaam naar het hart naar de longen en weer terug naar het hart.

Hieronder zie je een afbeelding met een "Fontan" circulatie en een normale circulatie.

Home