De begraafplaats zonder gedenksteen

Rutger is begraven op een speciaal veldje voor alleen maar kinderen. Heel speciaal is het veldje omgeven door rozen met bij de ingang een mooie rozenboog. 
In de eerste week na de begrafenis hebben we een mooie vaas gekocht en daar met plakletters zijn naam, geboorte en overlijdensdatum er op geplakt. Ik denk dat ik dit gedaan heb om vooral aan anderen te kunnen laten zien "ja maar hier ligt Rutger". De bedoeling was om er bloemen in te plaatsen maar uiteindelijk hebben we deze gevuld met stenen en water.. Ik denk niet dat ze groeien .. wel worden ze groen naar verloop van tijd. En lekker ruiken doen de stenen al helemaal niet. 
Ook heeft een bekende een dakpan beschilderd met daarop een servet gedrukt met de tekst van "er is een plek in je dromen" Heel mooi en fijn dat mensen uiting geven aan hun verdriet en ons zo willen ondersteunen / troosten. Zo zie je maar weer dat Rutger niet alleen bij ons een plekje heeft maar ook bij anderen. 
De kinderen hebben in het begin een speelgoedje meegenomen maar of ze dat ook zo zien weet ik niet. Menno wil elke keer als hij meegaat naar Rutger een speelgoedje van zichzelf mee nemen voor Rutger. Maar ik heb het vermoeden dat ze dat eerder plichtsmatig doen, en zie er dan de noodzaak vaak niet van in. Wel vinden ze het leuk om bij de kraan de gieter te vullen en daarna al slepend met de gieter de planten water te geven. Ook al heeft het de hele week geregend die planten krijgen water. Laatst schreeuwde Menno ook nog "pappa ik moet plassen ............ en poepen" tja wat doe je dan. Snel een grote boom zoeken en stiekem aan de rand van de begraafplaats (uit het zicht) tegen de boom plassen ... en de grote boodschap houd ie maar even op voor thuis. Jeroen vindt het niet echt fijn om naar de begraafplaats te gaan. Al heb ik het vermoeden dat hij er steeds meer aan went. We nemen ze nooit mee omdat het moet, maar eerder in de trend van "we zouden het fijn vinden als je ook meegaat". En soms gaan we na het bezoek ook leuke dingen doen.
Veel bekende bezoeken Rutger soms nog en nemen vaak wat liefs mee.
Al met al is de begraafplaats voor mij een mooie plek om naar toe te gaan. Vaak kom ik er tot rust en kan ik herinneringen ophalen over Rutger. Of gewoon even genieten van het mooie weer. Wie weet stuurt hij me wel een mooie zonnestraal.

 

 

De foto's hieronder zijn op 4 november gemaakt. 

 

Home